top of page
  • Forfatterens bildeMagic Norway

Dagens Næringsliv: Vil investere tre mrd. i Bergen sentrum


Den tidligere reiselivsdirektøren i Bergen, Ole Warberg, er nå konserndirektør i Tom Rune Pedersens Magic Norway som vil investere nærmere tre milliarder kroner blant annet i et storhotell på toppen av kjøpesenteret Xhibition i Bergen sentrum. (Foto: Paul S. Amundsen)

Eiendomsmilliardæren Tom Rune Pedersen er i ferd med å doble antall hotellrom i Bergen sentrum til 1100 rom. Investeringen er på nærmere tre milliarder kroner.

Magic Norway er eid av Tom Rune Pedersen og hans to døtre som har bygget seg opp til å bli en betydelig eiendomsbesitter med eierskap i 70–80 selskaper med til sammen en kvart million kvadratmeter eiendomsmasse – i all hovedsak i Bergen sentrum.


Etter at han skilte lag med sin tidligere partner Geir Hove i 2017, har Pedersen satset tungt innen hotell og restaurant og eier og driver fire hoteller og en rekke restauranter i Bergen. I tillegg eier han kjøpesentrene Xhibition og Kløverhuset i sentrum.


Hotellsatsingen har tydeligvis gitt mersmak, for nå mer enn dobler Pedersen antall hotellrom i byen.


Her i Strandgaten vil Magic Hotels konvertere dette kontorbygget til hotell med minst 200 rom. (Foto: Magic Hotels)

Utvider og bygger nytt

Blant planene til Pedersen og Magic Norway er utvidelse av det lille hotellet i kjøpesenteret Xhibition fra 62 til 364 rom ved bygging av flere etasjer på toppen av det tidligere hovedpostkontoret like ved Torgallmenningen.


Søknad er også sendt for ombygging av et kontorbygg med et areal på 9200 kvadratmeter mellom Strandgaten og C. Sundtsgate som vil få over 200 rom. Bygget ligger like ved Clarion Hotel Admiral nær Fisketorget.


Også det lille hotellet i tilknytning til kjøpesenteret Kløverhuset er planlagt utvidet fra dagens 45 rom. I tillegg til disse hotellene eier også Magic Norway et hotell i Korskirkeallmenningen med 92 rom samt ett i Solheimsviken med 217 rom.


Med nybygg og utvidelser, vil Magic Hotels ha 1100 hotellrom i Bergen sentrum; omtrent like mange som Scandic Hotels.


– Vi har veldig stor tro på videre vekst for reiselivet i Bergen, sier Ole Warberg, den tidligere reiselivsdirektøren som nå er konserndirektør i Magic Norway.


– Og det er store prosjekter vi nå ønsker å sette i gang. På Xhibition er det snakk om å tilføre hele 14.000 nye kvadratmeter på toppen av eksisterende bygg, sier han.


Magic Norway har konvertert deler av kjøpesenteret Kløverhuset i Bergen til hotellrom; her fra resepsjonen. (Foto: Paul S. Amundsen)

– Men Bergen har fått enormt mange nye hotellrom de siste årene, noe du selv vel advarte mot da du var reiselivsdirektør?


– Men det har gått veldig bra. Både markedene og sesongene er utvidet på en veldig god måte, og bergenshotellene har hatt en årlig vekst rundt ti prosent hvert år de siste fire-fem årene. For egen del har vi en vekst på 12 prosent så langt i år for våre hoteller. Og med nye regler for utleie gjennom aktører som Airbnb fra nyttår, tror vi en del av den trafikken vil bli transformert til hotellene. Så vi tror pilene fortsatt vil peke oppover i årene som kommer, sier Warberg.


 

Faktaboks: Tom Rune Pedersen og Magic Norway

  • Tom Rune Pedersen (59) kjøpte sin første eiendom som 19-åring i 1979. Han gikk to år på befalsskolen før han etablerte sin første butikk, og etter hvert kleskjeden Buksesmekken.

  • Pedersen og mangeårige makker Geir Hove ble gjennom Kløver Eiendom dominerende i Bergens eiendomsmarked, blant annet med kjøpesentrene Xhibition og Kløverhuset.

  • I 2015 fordelte Hove og Pedersen eiendommer verdt to milliarder kroner og gikk hver til sitt. Pedersen ville konsentrere seg om kjøpesentre og etter hvert hoteller i Bergen mens Hove ville fokusere på utvikling av Hotell Norge i Bergen.

  • Pedersens hovedselskap AB Eiendommer skiftet senere navn til Magic Norway og eies av Pedersen og døtrene Irmelin (27) og Benedicte (31) Heiberg Pedersen.

  • Finansbladet Kapital har anslått at Pedersen med familie har en formue på 3,5 milliarder kroner.I sommer kjøpte Pedersen en stor vingård i Sør-Frankrike for rundt 100 millioner kroner.

 

Kultursenter – og vinslott

Magic Norway eier også Hans Tanks Skole, en tidligere videregående skole innerst i Vågsbunnen i Bergen som ble nedlagt i 2014.


– Den ligger i Bergens origo og står nå tom. Der skal vi bygge et betydelig kultursenter med konsertsal og andre fasiliteter kun 50 meter unna hotellet vårt i Korskirkeallmenningen. Magic Arena kommer til å bidra til at dette blir et livlig område midt i byen, sier Warberg.


– Vi er sikre på at det å tilføre en slik kulturarena vil øke Bergens attraksjonskraft og bidra til å fylle både våre og andres hoteller.


– Hvor store investeringer snakker vi om samlet her?


– Mellom 2,5 og tre milliarder kroner de neste tre årene. Vi har jo ikke regnet ferdig på alt, men det blir i alle fall 2,5 milliarder, sier Warberg.


I tillegg har Magic Norway i sommer kjøpt et vinslott i Frankrike for rundt 100 millioner kroner.


– Vi ønsker primært å få et godt fotfeste i Bergen som en uavhengig hotell- og restaurantaktør. Det er klart at det også er interessant å snuse litt nasjonalt på sikt, men vi tar et steg av gangen og har for øyeblikket mer enn nok med å realisere de prosjektene vi er i gang med i Bergen.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page