top of page
  • Forfatterens bildeMagic Norway

Bergens Tidende: Skaffet seg et vinslott i Frankrike

Nå har Tom Rune Pedersen skaffet seg et vinslott i Frankrike: – Jeg har brukt altfor mye penger på dette

– Det er kanskje noe som har skjedd med alderen, men penger er blitt helt ubetydelig. Vi bruker tilgjengelig kapital til å prøve å få til noe. Det er alt, sier bergensinvestoren.


PLADASK: Tom Rune Pedersen sier han ikke klarte å få slottet ut av hodet etter en privatvisning for to år siden. (Foto: Magic Norway)

Sør i Frankrike, mellom Béziers and Montpellier, ligger Château Saint Martin de la Garrigue.


Kapellet på tomten har en historie som strekker seg over 1000 år tilbake i tid. Selve slottet er datert til år 1557, ifølge vinslottets nettside.


TUSEN ÅR GAMMELT: Chateau Saint Martin de la Garrigue har et kapell som er datert til år 987. (Foto: Magic Norway)

– Vi driver en hotellkjede i Bergen, og gjennom den ønsker vi å gi noe ekstraordinært til gjestene. Da må man gjøre det litt annerledes enn de store, internasjonale aktørene, sier Pedersen (59) til BT som forklaring på hvorfor han nå er blitt godseier i Frankrike.


Ingen vinbonde

Med eiendommen følger tennisbane, 30 mål med park, svømmebasseng, en vinkjeller på 2000 kvadratmeter og 15 soverom, ifølge DN, som omtalte kjøpet først.


I tillegg følger produksjonsutstyr, traktorer og maskineri til å lage om lag 300.000 liter vin i året, av 16 forskjellige druesorter.


– Det er 680 mål vinmarker. Jeg er ingen vinbonde, så jeg kan ikke fortelle deg om det er mye eller lite. Men jeg har oppfattet at vinene er veldig satt pris på, i alle fall i Frankrike, sier Pedersen til BT.


TAR OVER ARBEIDSSTOKKEN: Vingården vil driftes som før, ifølge Pedersen. (Foto: Magic Norway)

- Altfor mye penger

Vinslottet har vært annonsert på markedet for mellom 10 og 20 millioner euro, grovt regnet mellom 100 og 200 millioner kroner, uten vinproduksjonen.


Hvor mye han ga for det vil ikke Pedersen ut med.


– Jeg har brukt altfor mye penger på dette.


Kjøpet er i regi av hotellkjeden Magic Norway, som Pedersen eier sammen med de to døtrene.

Pedersen sier han har lett etter et slikt sted i ti år, og falt pladask da han fant det for to år siden. Etter en privatvisning var det gjort.


– Jeg fikk det ikke ut av hodet. Det er som å komme inn i et eventyr.


ETT MÅL: Vinslottet har en gulvflate på 1000 kvadratmeter. (Foto: Magic Norway)

Bryllup for rikfolk

Da kjøpet ble formalisert i sommer, var oppgjøret i kontanter, ifølge Pedersen.


– Det er hardt opptjente, godt skattede penger gjennom 40 års innsats i Norge.


Slottet skal markedsføres under Magic-paraplyen.


Planen er å videreføre vinproduksjonen, og fortsette å leie ut slottet til bryllup og tilstelninger for rikfolk fra hele verden som er villige til å bruke mye penger på den slags, ifølge Pedersen.


VINPRODUSENT: Ifølge Pedersen var en statlig vinkontrollør inne i vinkjelleren i forbindelse med salget, for å kontrollere kvaliteten på vinene. (Foto: Magic Norway)

I tillegg ønsker han å tiltrekke seg vordende brudepar fra Norge.


– Når det gjelder de store, internasjonale bryllupsarrangementene, har vi overlatt det til de store aktørene. Det kan ikke vi ta oss av. Men norske bryllup for mellom 100 og 200 gjester vil vi ta selv – der tror vi at vi kan levere for dem med et mer normalt bryllupsbudsjett.


15 ROM: Pedersen bedyrer at det ikke bare er rike utlendinger som skal ha råd til å besøke vinslottet. (Foto: Magic Norway)

– Penger er blitt helt ubetydelig


– Hva forventer du å tjene på dette?


– Jeg har ingen forventninger om at dette skal drives med overskudd. Dette skal gi helt andre effekter enn avkastning, sier Pedersen.


Han vil blant annet sende sine ansatte i Bergen på sommelier-kurs ved vinslottet, forteller han.


– Det skal være en mulighet for våre ansatte til å lære og få gode opplevelser, og også for våre beste kunder.


– Du sier du har brukt altfor mye penger, og forventer ikke å tjene på det, hvorfor gjør du det da?


– Det er kanskje noe som har skjedd med alderen, men penger er blitt helt ubetydelig. Vi bruker tilgjengelig kapital til å prøve å få til noe. Det er alt.


Pedersen, som har tjent seg rik på eiendom, sier han nå er mer opptatt av å skape arbeidsplasser enn å tjene penger.


Vil skape arbeidsplasser

– Har kapitalisten Tom Rune Pedersen blitt filantrop?


– Vi har strategier i Bergen på relativt store utbygginger på hotell- og restaurantsiden. Målsettingen min før jeg gir meg er å lage 600–700 nye arbeidsplasser i Bergen. Det blir ikke noe særlig overskudd i bøkene av det, og det er et bevisst valg.


Pedersen har søknader inne om fire prosjekter i Bergen, utvidelse av hotelldriften på Xhibition og på Kløverhuset, nyåpning av et hotell i Strandgaten og nyåpning av Hans Tanks skole som konsertlokale og restaurant.


Kostnadene estimerer han til oppunder tre milliarder kroner.


– Vi har muligheten til det, og da ville det være skammelig å ikke prøve.

Men først må kommunen godkjenne planene.


– Med bystyrets hjelp kan vi skape disse arbeidsplassene. Det vil være fremtidsrettede arbeidsplasser som Bergen trenger.


– Ikke lønnsomt


– Det høres nesten for godt til å være sant ut. Prøver du å lure oss?


– Hvis jeg skulle lure noen hadde jeg sannsynligvis bare fortsatt å leie ut eiendom, ikke ta noen risiko og bare samle avkastning. De investeringene vi tar i dag for å skape arbeidsplasser er ikke lønnsomme. Det er bare å se på regnskapene.


Pedersens selskap Ab Eiendommer AS, hadde i fjor et resultat før skatt på minus 451.000 kroner. Magic Norway AS, som døtrene til Pedersen eier og hvor blant annet hotelldriften ligger, hadde et overskudd før skatt på ti millioner kroner.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page