top of page
  • Forfatterens bildeMagic Norway

BT: Milliardærene var parhester i eiendomsutvikling. Nå blir de konkurrenter i tøft hotellmarked.

Oppdatert: 24. sep. 2019

Tom Rune Pedersen utfordrer sin tidligere kompanjong Geir Hove i det bergenske hotellmarkedet.

SAMARBEIDET: Geir Hove (til v.) og Tom Rune Pedersen samarbeidet lenge og ble store aktører i eiendomsmarkedet. Så gikk de hver sin vei. Rune Nielsen (arkiv)

I løpet av et par år har Pedersen etablert fire hoteller i Bergen gjennom konsernet Magic Norway.


Hotellene er plassert på toppen av kjøpesentrene Kløverhuset og Xhibition, i det gamle sparebankbygget ved Korskirken og i Solheimsviken. Til sammen har 400 hotellrom poppet opp.


– Flere er på gang. Vi skal ha over 1000 rom i Magic Hotels i løpet av et par år. Vi har tro på hoteller og satser langsiktig, sier Pedersen.


– Uenige om strategiske valg

Da Pedersen og Hove skilte lag i 2015 delte de eiendommene de hadde utviklet mellom seg.


Årsaken til skilsmissen var, ifølge Hove, at de to etter hvert ble uenige om viktige strategiske valg.


«Tom Rune hadde stor tro på kjøpesentre i Bergen. Jeg hadde mer tro på hoteller. Etter mitt syn ville det være bedre å satse på hoteller i Bergen», sa Hove i et intervju med BT høsten 2017.


– Tok du feil da du satset på kjøpesentre fremfor hotell, Pedersen?


– Jeg har aldri sagt at jeg ikke skulle satse på hotelldrift. Folk som vil vite hva jeg tenker må spørre meg, ikke lese hva avisene skriver. Konseptet vårt er å ta i bruk deler av næringsbygg til hotell.

HOTELLDIREKTØR: – Vi har satset på en gjennomført moderne og fargerik design i alle Magic-hotellene, sier Monica Selvik. Hun er direktør for hotellene i Kløverhuset, Xhibition og Sparebankkvartalet. Tor Høvik

– Som et cruiseskip i havn

– Hvordan er forholdet mellom deg og Hove etter at du har beveget deg inn på det han definerer som en del av sin kjernevirksomhet?


– Jeg tror ikke vi har noe usnakket... Trender fra USA viser at det å drive kjøpesenter alene ikke er fremtiden. Jeg er for min egen del i ferd med å sette strek over betegnelsen «kjøpesenter». Min nye betegnelse på denne typen eiendom er destinasjon for opplevelse. Vi gir folk alt på ett sted. Nærmest som et cruiseskip som ligger i havn, sier Pedersen.


Ikke for mange hender

– På tide å slå seg sammen igjen når dere begge nå satser hardt i hotellbransjen?


– Nei, det er neppe noen god løsning. Når man blir eldre og etter hvert må overlate driften til yngre krefter, så blir det flere meninger og da er det best at styringen ikke er på for mange hender.


Pedersen står bak AB Eiendommer AS, men har overført aksjene til døtrene Irmelin Heiberg Pedersen og Benedicte Heiberg Pedersen, som eier 49,99 prosent hver. Selv sitter Pedersen igjen med 0,02 prosent av aksjene.


Blant Norges rikeste

Det er lite som tyder på at de to eiendomsinvestorene vil bli blant de første som bukker under når hotellkrigen drar seg til i Bergen.


Bladet Kapital rangerer Pedersen og Hove på en delt 68. plass på listen over de 400 rikeste i landet. Ifølge bladets beregninger er de to 57-åringene god for 3,4 milliarder kroner hver.


– Vi er godt rustet for fremtiden, men det blir en tøff situasjon for de minste hotellene, som kanskje også har lavest standard på rommene, mener Pedersen.


TOPPEN AV BANKKVARTALET: Så sent som i 2015 planla Pedersen, ifølge Vest24, å forvandle Sparebankkvartalet til handelshus. Nå er det i stedet blitt hotell og restaurant. Tor Høvik

– Heier på alle

– At Tom Rune nå har gått inn i hotellmarkedet styrker meg i troen på at jeg gjorde det riktige da jeg selv bestemte meg for å gjøre det da vi skilte lag, sier Geir Hove.


Han eier halvparten av Hotel Norge, og i tillegg First Hotel Marin i Bergen gjennom investeringsselskapet Realforum.


– Hva tenker du om at dere går fra å være samarbeidspartnere til konkurrenter?


– Jeg heier på alle som vil utvikle Bergen og skape en bedre by. Sånn sett er det jo kundene som nå kan glede seg. En overetablering blir først og fremst et problem for dem som ikke er konkurransedyktige, for hotellene som sitter med gamle rom og ikke har den beste beliggenheten.


DESIGNERROM: Industridesigneren Karim Rashid står bak utformingen av rommene i Magic Hotels. Her fra hotellet som ligger i det gamle Sparebankkvartalet ved Korskirken. Tor Høvik

KLØVERHUSET: Tommy Ingmar Hansen (ute på terrassen) er administrerende direktør i AB Eiendommer, og har vært med på utviklingen av Magic-hotellene. Til sommeren blir han erstattet av reiselivsdirektør Ole Warberg som overtar jobben. I forgrunnen Magic-direktør Monica Selvik. Tor Høvik

Gamle Tanks skole

Tommy Ingmar Hansen er administrerende direktør i AB Eiendommer, selskapet som eier Magic Hotels. Han jobbet for både Hove og Pedersen før han ble med sistnevnte videre.


– Det er vanskelig for meg å snakke om styrker og svakheter hos de to. Jeg synes de utfylte hverandre godt.


FUTURISTISK: Levende, fargerik, moderne og med fokus på teknologi, er ord Magic-hotellene liker å bruke på det nye designet. Tor Høvik

AB Eiendommer jobber med nye hotellprosjekter ved siden av de fire som er etablert i løpet av de siste to årene.


Selskapet eier blant annet den nedlagte Tanks videregående skole i Kong Oscars gate. Bare her har det vært luftet planer om 400 hotellrom.


– Det vil bli tatt en beslutning i nær fremtid om bruken. Det er mulig den nedlagte skolen heller skal brukes til boligformål. I så fall er det andre som skal få stå for utbyggingen. Vi har ikke kompetanse på boligbygging, sier Pedersen.


RESEPSJONEN: Magic Kløverhuset har resepsjon midt i kjøpesenteret. I de øverste etasjene ligger nye designrom der det tidligere var ubrukte kontorer. Tor Høvik

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page